Jobstudenten

Zin om in Bobbejaanland te werken tijdens de vakantie of weekends?

Solliciteer nu via onze partner Tempo Team

Kan ik aan de slag als jobstudent?

Als je voltijds onderwijs volgt, kan je als jobstudent aan de slag zodra je 16 jaar oud bent. Wanneer je 15 bent en je de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebt gevolgd, mag je ook al werken als jobstudent.

Als je deeltijds naar school gaat, dan mag je in bepaalde gevallen niet meer als jobstudent werken. De brochure Wegwijs in de studentenarbeid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg geeft een overzicht van de voorwaarden.

Hoeveel dagen mag ik werken?

Vanaf 1 januari 2017 worden je dagen niet meer geteld maar wel je uren. Je mag als student 475u werken met verminderde sociale bijdrage. Werk je dus 4 uren op een dag, dan ben je niet zoals vroeger een hele dag kwijt maar gaat deze 4 uren van je uren teller.

Mag ik alleen in de zomer als jobstudent werken?

Nee. Vanaf 1 januari 2016 is werken als jobstudent helemaal niet meer gebonden aan een seizoen. Jij kiest wanneer je werkt en hoe lang. Je kiest dus zelf wanneer je werkt. Vakanties of weekends.

Wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je:

  • binnen je contingent blijft;
  • op post bent voor lessen of andere schoolactiviteiten; op die momenten mag je niet werken als jobstudent.

Mag ik als jobstudent werken bij meerdere werkgevers en/of een interimkantoor?

Ja. Je kunt bij één werkgever blijven of gaan jobhoppen. Het maakt niets uit, als je maar binnen je contingent blijft. Zorg er wel altijd voor dat je een overeenkomst hebt met je werkgever.

Download handleiding Student@work